Quant a la persona implicada en els fets objecte de la investigació, a què en aplicació del Dret Europeu la Llei 2/2023 es refereix com a “persona afectada”, té dret d’intervenir en el procediment incoat a partir de la denúncia (art. 19 de la Llei 2/2023) i també s’hi preveuen mesures de protecció en l’article 39.
La Llei de l’Oficina Antifrau estableix que si es determina la possibilitat d’implicació en els fets d’una persona que ocupa un alt càrrec o és funcionària, directiva, membre o empleada d’una institució, d’un òrgan o d’una entitat de les incloses en l’àmbit d’actuació de l’Oficina, aquesta persona serà informada de la investigació. L’Oficina no pot formular o emetre conclusions personalitzades ni fer referències nominals en els seus informes i exposicions raonades si la persona concernida no ha tingut prèviament la possibilitat real de conèixer els fets, de manera que pugui alhora deixar constància del seu parer sobre els fets que directament o indirectament l’afectin. D’altra banda, si les investigacions de l’Oficina afecten persones que ocupen alts càrrecs, funcionàries, directives o empleades, aleshores s’ha d’informar també la persona responsable de la institució, de l’òrgan o de l’entitat de qui depenen o en què presten serveis.
Tot això sens perjudici, evidentment, de la protecció de la identitat de la persona informant, prevista en la normativa d’aplicació i que només es pot exceptuar en els casos i amb les cauteles establerts per la mateixa normativa.
Mesures per a la protecció de les persones afectades
Durant la tramitació de l'expedient les persones afectades per la comunicació tindran dret a la presumpció d'innocència, al dret de defensa i al dret d'accés a l'expedient en els termes regulats en aquesta llei, així com a la mateixa protecció establerta per als informants, es preservarà la seva identitat i es garantirà la confidencialitat dels fets i les dades del procediment.