L'entrevista

Recull de les entrevistes que han aparegut en el butlletí de l’Oficina Antifrau de Catalunya. Si feu clic a la imatge accedireu directament a l'entrevista en format audiovisual en el nostre canal de Youtube, si feu clic al títol accedireu a la versió escrita.

Mitjançant la subscripció al butlletí podreu obtenir la informació referent a l’actuació de l’Oficina Antifrau i altres temes relacionats amb el seu àmbit.


Txetxu Ausín, filòsof i president del Comitè d’Ètica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)

"Tenim una àmplia experiència ja en sistemes d'integritat, en codis ètics, en comissions, en reflexions teòriques, però el que cal és impregnar la cultura ètica a les organitzacions"

Txetxu Ausín, filòsof i president del Comitè d’Ètica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)


D'esquerra a dreta: Òscar Roca, Jordi Tres i Anabel Calvo

L’Oficina Antifrau de Catalunya posarà en funcionament el proper mes d’octubre DialÈtic, un servei orientat a l’individu com a servidor públic, que ofereix autoformació, exemples de dilemes ètics i, entre d’altres, un servei d’acompanyament extern davant els dubtes, preocupacions, dilemes o problemes de naturalesa ètica que li puguin sorgir en el seu dia a dia professional.

En expliquen d’on sorgeix aquesta idea innovadora, a qui va dirigida i quins objectius té, el director de Prevenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Òscar Roca, el cap de Formació, Jordi Tres, i la tècnica de Prevenció, Anabel Calvo.


D'esquerra a dreta: Marta Neila, Carles Anson i Helena Carbonell

Antifrau va dur a terme una prova pilot de DialÈtic amb sis institucions públiques durant l’any 2021. Durant el temps que va durar la prova, es van fer diverses sessions de presentació en les quals es compartien de manera pràctica els recursos que ofereix aquest espai. Un cop tancada, es va fer una valoració conjunta sobre l’espai, l’experiència i la percepció de les persones que hi van participar.

Per saber quina experiència han tingut amb aquest espai, Antifrau ha entrevistat a: Marta Neila, de l'Àrea de Promoció de la Fundació Autònoma Solidària; Carles Anson, coordinador de la Unitat de Govern Obert, Transparència i Responsabilitat Social Corporativa de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; i Helena Carbonell, tècnica de Planificació Estratègica i Administració Electrònica de l’Ajuntament de Gavà.


Eva Belmonte, codirectora de la Fundació Ciutadana Civio

“La Llei de transparència es va quedar curta des del primer moment perquè hi ha aspectes importants que no estan inclosos, sobretot en la rendició de comptes, en el procés de presa de decisions i l'organisme que ha de vigilar no té prou independència ni prou mitjans per fer-ho”

Eva Belmonte, codirectora de la Fundació Ciutadana Civio


Simona Levi, activista del col·lectiu Xnet

“No volem una transposició de la Directiva Europea que sigui inferior al que ja estem fent a Catalunya, que no és meravellós però que és millor que el que s’està fent a altres llocs”

Simona Levi, activista del col·lectiu Xnet


Edouard Perrin, periodista d’investigació, és membre del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i president de Forbidden Stories

“Alertar no només és una qüestió d’ètica o ètica personal, sinó també una qüestió de responsabilitat de la ciutadania, en general”

Edouard Perrin, periodista d’investigació, és membre del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i president de Forbidden Stories


Jaime Far, director de l’Oficina de prevenció i lluita contra la corrupció de les Illes Balears

“Necessitem un sistema d’alertes. Una tecnologia que permeti a les oficines el creuament de dades, de contractes, de personal, pot ser molt important”

Jaime Far, director de l’Oficina de prevenció i lluita contra la corrupció de les Illes Balears


Taula rodona amb Ona Martínez i Begoña Ballvé

Terrassa i Mollet aposten per un sistema d’integritat pública per sistematitzar tots els projectes endegats sobre transparència, bon govern i ètica “per garantir el dret a la bon administració i construir i recuperar la confiança ciutadana en les administracions locals”

Taula rodona sobre integritat pública amb la regidora de Transparència i Qualitat de l'ajuntament de Terrassa, Ona Martínez, i amb la interventora i compliance officer de l'ajuntament de Mollet del Vallès, Begoña Ballvé. Modera el cap de Formació d'Antifrau, Jordi Tres.


Entrevista a Miguel Ángel Gimeno, director d'Antifrau

"Hi ha la voluntat per part de l'Oficina de convertir-nos en l'autoritat de protecció dels alertadors"

Miguel Ángel Gimeno, director d'Antifrau