El director de Prevenció de l’Oficina Antifrau de Catalunya ha manifestat que “en el paradigma de la prevenció, el risc zero no existeix però s’ha de poder gestionar”

Òscar Roca, responsable de Prevenció d’Antifrau, ha fet aquesta afirmació en el marc del seminari “La qualitat institucional com a fonament de la gestió eficaç i honesta del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència”

Òscar Roca durant la seva intervenció a la taula “El control dels fons al nivell autonòmic”
Òscar Roca durant la seva intervenció a la taula “El control dels fons al nivell autonòmic”

19 de maig de 2022. Avui s’ha celebrat el seminari “La qualitat institucional com a fonament de la gestió eficaç i honesta del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència”, impulsat per COVINFORM, Transparència Internacional Espanya, Más Democracia i Hay Derecho. El director de Prevenció d’Antifrau, Òscar Roca, ha participat a la taula “El control dels fons al nivell autonòmic” juntament amb el director de l’Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares. La sessió l’ha moderat la secretaria general de la fundació Hay Derecho, Elisa de la Nuez.

Durant la seva intervenció, Òscar Roca ha explicat l’acompanyament que l’Oficina Antifrau està fent a les institucions que han de gestionar els fons Next Generation EU i que s’inclouen en el Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència (PNRTR). En aquest sentit, el director de Prevenció d’Antifrau ha asseverat que “en el paradigma de la prevenció, el risc zero no existeix però s’ha de poder gestionar. Per això, generem eines i recursos en àmbits com la gestió de riscos, els conflictes interès, o el compliment normatiu.” Roca ha destacat que Antifrau està assessorant a institucions públiques en la creació de Plans de Mesures Antifrau (PMA), obligatoris per a qui gestioni els fons Next Generation EU.

El director de Prevenció ha explicat que les principals dificultats amb les quals es troben les institucions quan han d’elaborar els PMA són l’estret marge de temps (termini de 90 dies), la falta de compromís dels alts càrrecs, la falta de formació i que els plans han estat dissenyats sense una avaluació de riscos prèvia. Davant d’això, Roca ha dit que els principals reptes per gestionar bé els fons del PNRTR són: aconseguir el compromís real des del punt de vista polític i tècnic de les institucions, preparar al personal públic per prevenir i detectar riscos, i un enfocament en solucions que serveixin per al conjunt de la gestió.

Roca ha clos la seva intervenció manifestant: “És una oportunitat per invertir en els sistemes de control i per fer un canvi cultural aprofitant les noves mesures que exigeix la Unió Europea.