Antifrau recomana establir un mecanisme de control per prevenir irregularitats en la vacunació de la COVID-19 i delimitar la responsabilitat de tots els que hi participen

El director d’Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, ha comparegut aquest matí en roda de premsa per fer públiques directrius per evitar les situacions d'irregularitat en la vacunació detectades darrerament

Gimeno ha afirmat “les línies mestres de la vacunació ja existeixen però manca que les autoritats sanitàries de caràcter tècnic facin una transposició de criteris detallats sobre supòsits concrets. Un mecanisme que prevegi una resposta a les contingències que es puguin produir amb pautes clares perquè les persones que administren la vacuna sàpiguen com han d'acturar"

En aquest sentit, ha afegit que aquest mecanisme de segon nivell ha de delimitar també la responsabilitat dels diferents actors que participen en la presa de decisions respecte la vacunació

També ha dit que cal proporcionar referents de consulta o assessorament per a casos dubtosos o problemàtics. “Un mecanisme –ha dit Gimeno- que no s’ha de crear de zero ja que el sistema sanitari públic català disposa d’un sistema d’ètica pública capdavanter

El director d’Antifrau ha insistit amb la necessitat de tenir una administració pública transparent “s’ha de continuar fent pública la informació sobre els protocols així com ampliar-la a les adaptacions que es puguin realitzar a nivell territorial o institucional. Això inclou la publicitat i l’accés a la informació que la ciutadania reclami sobre els protocols i el procediment en l’administració de les vacunes i altres qüestions relacionades

Antifrau investigarà totes aquelles denúncies que facin referència a aquestes actituds descrites. També pensem que en les administracions on s’han produït les vacunacions irregulars s’ han d’obrir els expedients administratius pertinents. Aquestes actituds contràries a l’interès general no poden quedar impunes i sense resposta” ha asseverat Gimeno

Miguel Ángel Gimeno presenta les recomanacions d'Antifrau sobre la vacunació de la COVID-19
Miguel Ángel Gimeno presenta les recomanacions d'Antifrau sobre la vacunació de la COVID-19

2 de febrer de 2021. El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, ha presentat aquest matí un document amb directrius per prevenir les situacions d‘irregularitat en la vacunació de la COVID-19 detectades darrerament.

Gimeno ha manifestat que Antifrau davant de les darreres informacions que han aparegut als mitjans sobre vacunacions irregulars considera que és necessària “una resposta immediata”. En aquest sentit, el director d’Antifrau ha manifestat, que tal i com va fer la institució que dirigeix al principi de la pandèmia emetent les recomanacions Prevenció de riscos en l’exercici de potestats públiques durant la crisi de la COVID-19, ara fa públic un document amb indicacions per evitar les situacions d‘irregularitat en la vacunació de la COVID.

Gimeno ha recordat que en una situació com l’actual, on les vacunes son un bé escàs, que ha estat adquirit amb diners públics i que administren servidors públics és més necessari que mai que hi hagi un control institucional estricte de l’administració de la vacuna.

En aquest sentit, ha detallat que el document d’Antifrau recomana a les les autoritats sanitàries de caràcter tècnic que facin una transposició detallada de criteris sobre supòsits concrets. Un mecanisme que prevegi una resposta a les contingències que es puguin produir amb pautes detallades per tal que les peresones que administren la vacuna sàpiguen com han d’actuar.

Tanmateix, el director d’Antifrau ha afegit que aquest mecanisme de segon nivell ha de delimitar també la responsabilitat dels diferents actors que participen en la presa de decisions respecte la vacunació.

El document d’Antifrau també recomana instaurar referents de consulta o assessorament per a casos dubtosos o problemàtics. Un mecanisme que resolgui els dubtes ètics de les persones que administren les vacunes. Sobre aquesta proposta el director d’Antifrau ha manifestat “és un mecanisme que no s’ha de crear de zero ja que el sistema sanitari públic català disposa d’un avançat sistema d’ètica pública”.

Miguel Ángel Gimeno ha subratllat, de la mateixa manera que ja feia el primer document que va emetre Antifrau en la primera fase de la pandèmia, la necessitat d’extremar la transparència en l’Administració pública: “s’ha de continuar fent pública la informació sobre els protocols bàsics així com ampliar-la a les adaptacions que es puguin realitzar a nivell territorial o institucional. Això inclou la publicitat i l’accés a la informació que la ciutadania sol.liciti sobre els protocols i el procediment en l’administració de les vacunes i altres qüestions relacionades”.

Gimeno ha manifestat que “aquestes actituds contràries a la salut pública i a l’interès general no poden quedar impunes i sense resposta.” I ha anunciat que “Antifrau investigarà totes aquelles denúncies que facin referència a les actituds descrites. De fet ja ho estem fent. També pensem que en les administracions on s’han produït vacunacions irregulars s’han d’obrir els expedients administratius pertinents.

En referència a les recomanacions presentades avui, Miguel Ángel Gimeno ha dit que l’habilitació de canals per alertar, també de manera anònima, de possibles irregularitats, permet la detecció de pràctiques irregulars, fraudulentes o corruptes.

En aquesta línia, ha recordat que l’Oficina Antifrau ofereix un canal de denúncies confidencial i anònim on poder alertar amb seguretat sobre irregularitats de les que es tingui coneixement als efectes d’investigar-les.

Antifrau insisteix que les circumstàncies actuals incrementen els riscos d’irregularitats, frau i corrupció

El document que avui ha fet públic Antifrau se suma a les recomanacions que va fer públiques el mes d’abril de 2020 Prevenció de riscos en l’exercici de potestats públiques durant la crisi de la COVID-19. Un document extens on es reserva un apartat important a l’ètica i els valors del sector públic.

De fet, el director d’Antifrau ha recuperat una part d’aquelles recomanacions per recordar que “les circumstàncies actuals incrementen els riscos d’irregularitats, frau i corrupció en les actuacions públiques de la nostra competència.” I ha insistit que l’exemplaritat de la conducta dels comandaments i alts càrrecs dels ens públics és essencial per garantir el to ètic institucional. A més, ha dit que s’han d’adequar els estàndards ètics existents (codis, protocols, recomanacions, guies) a les circumstàncies específiques d’aquesta crisi.

Finalment, ha conclòs que la imprevisibilitat de la pandèmia i de la seva evolució demanen un esforç d’adaptabilitat contínua en la presa de decisions i que convé fer una revisió de com s’adeqüen les eines d’orientació ètica habituals a la situació actual. Això pot requerir afegir algun criteri o principi que potser no s’havia tingut en compte fins al moment o bé modificar-ne la prioritat.