Antifrau ha celebrat la sessió en línia “Què és el més efectiu per lluitar contra la corrupció?”

Durant el seminari en línia, que s’ha celebrat aquesta tarda, els ponents han presentat els resultats de l’estudi “Anàlisi del fenomen de la corrupció a Catalunya a partir de l’explotació de les dades del Baròmetre de l’Oficina Antifrau 2018” i han parlat sobre el paper que pot tenir la ciutadania a l’hora de combatre la corrupció

Sessió en línia “Què és el més efectiu per lluitar contra la corrupció?”

6 de juliol de 2020. L'Oficina Antifrau de Catalunya ha organitzat aquesta tarda la sessió en línia “Què és el més efectiu per lluitar contra la corrupció?”. La presentació del seminari ha anat a càrrec del director adjunt de l’Oficina Antifrau, Joan Xirau, i la ponència ha estat a càrrec de l’autor de l’estudi “Anàlisi del fenomen de la corrupció a Catalunya a partir de l’explotació de les dades del Baròmetre de l’Oficina Antifrau 2018”, Marc Guinjoan, i de la co-directora de la Fundació Ciutadana CIVIO, Eva Belmonte. La cap de Relacions Institucionals, Participació i Visibilitat d’Antifrau, Lourdes Parramon, ha estat l'encarregada de moderar l'acte.

El director adjunt d’Antifrau, en la seva intervenció, ha destacat la importància del baròmetre d’Antifrau com a mostra periòdica sobre l’opinió de la ciutadania sobre la corrupció, perquè l’estudi te una continuïtat en el temps i es pot analitzar l’evolució de la percepció de la corrupció que té la ciutadania de Catalunya. El director adjunt d’Antifrau ha finalitzat la seva intervenció explicant les mesures específiques que l’Oficina Antifrau ha adoptat per fer front a la situació d’excepcionalitat durant la crisi de la COVID-19. En aquest sentit, ha remarcat l’exercici de transparència que ha realitzat la institució instaurant un portal específic amb la informació sobre la gestió de la COVID-19. “Un exercici de transparència - ha dit Joan Xirau- que nosaltres també hem reclamat a la resta d'administracions públiques en el document de recomanacions per prevenir els riscos en l'exercici de les potestats públiques durant la crisi de la COVID-19.

En aquesta sessió, el professor de Ciència Política de la UB, Marc Guinjoan, ha presentat els resultats de l’anàlisi que ha fet per encàrrec de l’Oficina Antifrau de les dades d’explotació del Baròmetre 2018 La Corrupció a Catalunya: Percepcions i actituds ciutadanes de la pròpia institució. El propòsit d’aquesta anàlisi és el de determinar els perfils individuals de la percepció de la corrupció a Catalunya, el seu càstig i la predisposició a emprendre accions per combatre-la, mitjançant una anàlisi rigorosa de la literatura acadèmica i de les dades empíriques disponibles. L’estudi s’ha estructurat en tres parts: una primera revisió dels textos especialitzats sobre corrupció, una segona anàlisi empírica del Baròmetre de l’Oficina d’Antifrau de Catalunya de 2018 i una darrera secció en la que es plantegen les conclusions i recomanacions.

Guinjoan ha confirmat que a Catalunya, com a la resta del món, la percepció de la corrupció està correlacionada amb la situació econòmica del moment. El professor de la UB ha destacat que Espanya és l’estat europeu on la ciutadania té una percepció més alta de la corrupció entre els càrrecs polítics. Guinjoan també ha posat en relleu que prop d’un 72% de la ciutadania de Catalunya percep que hi ha força o molta corrupció. Pel que fa a la transparència de les administracions públiques, les dades son més positives, perquè prop d’un 70% de la població creu que ho son força o molt.

El professor de Ciència Política de la UB ha destacat que les dones són més crítiques en l’avaluació de la corrupció, tot i que això no implica una actitud més combativa. Com a resum, Guinjoan ha asseverat que en “l’explicació de la percepció de corrupció a Catalunya, l’experiència de la corrupció és un factor explicatiu de la corrupció però no és ni molt menys la més potent de les explicacions”. Així mateix, ha constatat que en l’avaluació de la corrupció hi ha encara un component d’estatus i de ideologia molt elevat.

La co-directora de CIVIO, Eva Belmonte, ha explicat la importància de fer lobby per a exigir transparència a les institucions a través d’associacions organitzades de la societat civil com CIVIO, i de la tasca del periodisme i l’anàlisi de dades per combatre la corrupció. Belmonte ha asseverat que la línia entre corrupció i irregularitat i/o error administratiu està molt clara amb la llei a la mà i alerta que les irregularitats s'han de poder prevenir i gestionar per no arribar a l'acte irregular.

Tot seguit els dos ponents han iniciat una taula rodona per tractar el paper que pot tenir la ciutadania a l’hora de combatre la corrupció. Belmonte ha remarcat que la nova Directiva europea de protecció dels alertadors no ha estat prou ambiciosa en aspectes com garantir l’anonimat o la protecció de qui denuncia.

El webinar, que s’ha celebrat aquesta tarda, és la segona sessió en línia que organitza l’Oficina Antifrau de Catalunya per adaptar la seva formació a la situació actual provocada per la COVID-19. Després que organitzés un primer seminari en línia dedicat a “Alertes de Salut Pública”.

Estudi "Anàlisi del fenomen de la corrupció a Catalunya a partir de l’explotació de les dades del Baròmetre de l’Oficina Antifrau 2018" [PDF]

Presentació del webinar "Què és més efectiu per lluitar contra la corrupció?" [PPT]