Els ponents de la sessió “Algorismes per millorar el control de la contractació pública” remarquen la importància dels algorismes per millorar la detecció
El webinari, organitzat conjuntament per l’Oficina Antifrau i l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), s’emmarca en la Setmana del Govern Obert 2022
18 de maig de 2022. Avui s’ha celebrat el webinar “Algorismes per millorar el control de la contractació pública”, organitzat conjuntament per l’Oficina Antifrau de Catalunya i l’ACCO, i on s’han inscrit més de 300 persones. L’acte forma part de la Setmana del Govern Obert, #OpenGovWeek, que se celebra del 16 al 21 de maig impulsada per l'organització internacional Open Government Partnership (OGP), de la qual Catalunya és membre.
A la taula rodona hi ha participat el tècnic de la Direcció General de l’ACCO, Quim Beltran; l’inspector de serveis i responsable del projecte SALER de la Generalitat Valenciana, Pedro Giménez; i el cap de l’Àrea d’Anàlisi de Dades de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Bruno González. La taula ha estat moderada per la cap de Relacions Institucionals d’Antifrau, Lourdes Parramon.
Durant la presentació de la sessió, Lourdes Parramon ha introduït la taula plantejant que la contractació pública és un dels àmbits amb més risc d’irregularitats tal i com mostren les dades de les actuacions d’investigació d’Antifrau i per la percepció de la ciutadania que recull el Baròmetre, que bianualment realitza la institució. Parramon ha destacat que la datificació permet controlar ingents quantitats de dades que es poden compartir i reutilitzar en comparació amb el control de dades que es feia fins aquest moment i que era més “artesanal”.
En primer lloc, els ponents han parlat de la importància de les dades sobre les quals treballen els algorismes. Quim Beltran ha dit que els algorismes (sèrie d’instruccions per aconseguir una fi) no són cap novetat però que actualment el Big Data ha permès obtenir grans quantitats d’informació en format digital i la Intel·ligència Artificial (IA), que intenta imitar els processos mentals humans, generar algorismes més eficients. Pedro Giménez ha especificat que la IA ajuda sobretot en la cerca de patrons en dades no estructurades com textos, en comparació amb dades estructurades en llistats, per exemple. Bruno González ha parlat dels diversos graus de complexitat dels algorismes i ha destacat que la datificació (l’acumulació de dades en suports digitals) ha permès que els algorismes es nodreixin de bases de dades amb grans quantitats d’informació.
Tot seguit, la taula ha tractat les possibles irregularitats en la contractació pública. Beltran ha explicat que es pot manipular un concurs a través dels pactes previs entre les empreses que s’hi presenten, conegut com a Bid Rigging. Bruno González ha parlat del projecte d’Antifrau Riscos per a la integritat en la contractació pública, i més concretament del mapa de la identificació de riscos d’irregularitats frau o corrupció que cal avaluar. González també ha destacat que “l’Oficina Antifrau històricament ha tingut una actitud reactiva, però l’actual projecte basat en dades té com a principal objectiu superar l’estricta reactivitat. Volem desenvolupar les capacitats de ser més proactius per poder iniciar actuacions d’ofici i no dependre de si arriba una denúncia”. Pedro Giménez també ha destacat la importància de la prevenció, i que l’experiència acumulada en la inspecció de serveis de la Generalitat Valenciana i l’actual tractament de dades els permet detectar casos d’irregularitats sense haver d’esperar una denúncia.
Pel que fa a la procedència de les dades de les quals es nodreixen els algorismes, González ha remarcat la importància de disposar de diverses fonts com el Registre Públic de Contractes, la Plataforma de Serveis de Contractació Pública i el Portal de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, tot i que sovint les dades que aporten no són fàcils d’utilitzar. Giménez ha afegit que s’hauria de disposar de més informació pública accessible, com la del Registre Mercantil. Quim Beltran ha dit que des de l’ACCO s’han valorat quines dades els permetrien actuar de manera preventiva, com la detecció d’errors comuns en la documentació de diversos licitadors (faltes d’ortografia, estimació de càlculs erronis, mateix número d’un fax,...) o analitzar els preus o el comportament de com es presenten les ofertes.
La taula rodona ha finalitzat amb una exposició del present i futur de les tres institucions participants pel que fa a l’anàlisi de dades. Així, Pedro Giménez ha explicat que des de la Inspecció General de Serveis de la Generalitat Valenciana han aconseguit obtenir les dades dels concursos durant el procés d’adjudicació i no un cop finalitzat, permetent reforçar l’activitat preventiva. També ha dit que per controlar possibles conflictes d’interès utilitzen el rastreig (scraping) del Butlletí del Registre Mercantil i això els permet establir lligams, per exemple, entre alts càrrecs de la Generalitat amb empreses adjudicatàries. Quim Beltran ha explicat que des de l’ACCO han desenvolupat un model no supervisat que identifica clústers. D’aquesta manera s’analitza la poca diferència en els preus de les ofertes, o els diversos concursos d’un sol òrgan per veure si hi ha un repartiment predefinit o si hi ha hagut una rotació pactada entre les empreses que presenten les ofertes. Per acabar, Bruno González ha explicat que des d’Antifrau es treballa en quatre projectes d’anàlisi de dades: el creuament de dades entre el Registre Mercantil i els òrgans de contractació; la detecció del fraccionament de contractes; l’abús de procediments d’adjudicació amb poca o sense competència; i en cercar indicadors per si en un àmbit sectorial concret hi ha hagut canvis en l’estructura de mercat, com per exemple la concentració d’empreses que es presenten a concursos de contractació pública.