El GRECO valora que Espanya compleix 6 de les 11 recomanacions sobre la prevenció de la corrupció pel que fa als parlamentaris, jutges i fiscals

El segon informe de compliment d’Espanya sobre la prevenció de la corrupció pel que fa als parlamentaris, jutges i fiscals fet públic avui pel grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) diu que “complau observar que s'ha aprovat el Codi de Conducta de les Corts Generals (Congrés i Senat)”, conjuntament amb la creació d’un òrgan dedicat al seu compliment, l'Oficina de Conflictes d'Interès

En l’informe del GRECO es contempla que “una qüestió crítica és el sistema de selecció del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) i la seva percepció de politització”

Segon informe de compliment d’Espanya sobre la prevenció de la corrupció pel que fa als parlamentaris, jutges i fiscals
Segon informe de compliment d’Espanya sobre la prevenció de la corrupció pel que fa als parlamentaris, jutges i fiscals

30 de setembre de 2021. El Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) ha publicat el Segon Informe de compliment d’Espanya sobre la Prevenció de la corrupció pel que fa als parlamentaris, jutges i fiscals, en la Quarta Ronda d’Avaluació. El document conclou que “Espanya ha realitzat progressos en la implementació de les recomanacions que es van considerar, donat que s'han complert sis de les onze recomanacions que figuren en l'informe d'avaluació”.

A l'informe del GRECO es manifesta que "li complau observar que s'ha aprovat el Codi de Conducta de les Corts Generals (Congrés i Senat)”, conjuntament amb la creació d’un òrgan dedicat al seu compliment, l'Oficina de Conflictes d'Interès. El Codi introdueix, entre d’altres qüestions, obligacions reforçades de transparència (inclosa la informació relativa als contactes de diputats o senadors amb tercers), així com requisits addicionals de publicació.

Segons el GRECO, encara “és necessari elaborar una reglamentació específica sobre els grups d'interès”. I també puntualitza que s'ha continuat treballant per millorar la transparència i objectivitat dels procediments de nomenament per als llocs superiors de la Judicatura, però que “es pot fer més per racionalitzar els requisits aplicables en aquesta esfera”.

El GRECO creu que “una qüestió crítica és el sistema de selecció del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) i la seva percepció de politització. Això, és motiu de preocupació, ja que el CGPJ és responsable d'algunes decisions crucials en el poder judicial, inclosa la designació de jutges en llocs superiors i les qüestions disciplinàries”. 

D’altra banda, l’informe també posa el focus en “la relació entre la fiscal general i l'Executiu”, que “és un tema que segueix sent objecte de crítiques públiques (pel que fa a la seva percepció d'independència), encara es necessiten més esforços per augmentar l'autonomia i la transparència en aquest sentit”.

Consulta el Segon Informe de compliment d’Espanya sobre la Prevenció de la corrupció pel que fa als parlamentaris, jutges i fiscals, en la Quarta Ronda d’Avaluació