L’Oficina Antifrau i l’Institut de Seguretat de Catalunya han organitzat un curs sobre metodologies d’investigació dels delictes de corrupció
Miguel Ángel Gimeno ha destacat, tant en la inauguració com en la clausura del curs, que aquestes jornades responen a “la necessitat de col·laborar entre les institucions per assolir èxits continuats” i ha manifestat que és fonamental la col·laboració amb altres institucions com Mossos, Fiscalia i tribunals per lluitar contra la corrupció
El major Trapero, en l'acte d'inauguració, ha remarcat que els investigadors han de ser molt escrupolosos i que els atestats només han de ser un relat dels fets, i ha afegit que aquesta metodologia “ens farà forts i ens donarà prestigi”
El fiscal superior de Catalunya, en l'acte de clausura, també ha manifestat que les vies de col·laboració entre institucions són necessàries per ser més útils a la ciutadania, que cada vegada és menys tolerant amb els delictes de corrupció
El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero van inaugurat el passat 27 de setembre el curs sobre metodologies d’investigació dels delictes de corrupció, juntament amb la directora de l’Institut de Seguretat de Catalunya (ISPC), Tamara Garcia. L’objectiu del curs, que es va celebrar al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE) a Barcelona i que ha estat coorganitzat per l’Oficina Antifrau i l’ISPC, és aprofundir en les tècniques d’investigació relacionades amb els delictes de corrupció.
Durant la inauguració del curs, el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, va assenyalar que “aquestes jornades responen a la necessitat de col·laborar entre les institucions per assolir èxits continuats i no només puntuals i/o mediàtics.” En aquest sentit, Gimeno va afegir que la tasca d’Antifrau pot ser complementària, en certs aspectes, amb la de Mossos o fiscalia. I va remarcar “aquest curs respon a la voluntat de ser millors i de donar un salt per millorar les metodologies d’investigació”. Gimeno també va tenir paraules d’agraïment per Mossos d’Esquadra, l’ISCP i el CEJFE per haver fet possible el curs sobre metodologies d’investigació dels delictes de corrupció.
Per la seva part, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, va recordar la primera etapa d’Antifrau i va remarcar que en aquell moment “algunes persones varen donar impuls contra corrent” per crear l’Oficina Antifrau. Trapero va destacar que els investigadors han de ser molt escrupolosos i que els atestats i informes només han de recollir un relat dels fets i ha afegit que aquesta metodologia “ens farà forts i ens donarà prestigi”. També va remarcar "la necessitat que tenim les institucions de protegir els nostres investigadors davant l’intent de desprestigiar-los".
La directora de l'ISPC, Tamara Garcia, en la seva intervenció va tenir paraules d’agraïment per a les institucions i les persones que han dissenyat aquest curs i va emfatitzar que en aquestes jornades els participants podran aprendre de “grans professionals i experts en el seu àmbit”.
El director d’Antifrau i el fiscal superior de Catalunya clouen el curs sobre metodologies d’investigació dels delictes de corrupció
La clausura del curs es va fer el passat 14 d'octubre i va anar a càrrec del director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres.
El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, després d’agrair a Mossos d’Esquadra, a l’ISCP i al CEJFE la seva implicació per fer possible el curs, va destacar l’alta especialització del mateix i la importància de l’aprenentatge de noves metodologies. I va afegir que és fonamental la col·laboració entre Antifrau, Mossos, Fiscalia i tribunals per lluitar contra la corrupció.
El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, també es va manifestar en aquest sentit. Bañeres va dir que les vies de col·laboració entre institucions són necessàries per ser més útils a la ciutadania, que cada vegada és menys tolerant amb els delictes de corrupció.
Després de les dues intervencions, va tenir lloc una ponència final per part del fiscal de delictes econòmics, Òscar Serrano, sobre “Investigació de delictes de corrupció mitjançant les empreses privades”.
Al llarg del curs s’han explicitat experiències en matèries relacionades amb les bases de dades i el seu tractament, amb el procés de cerca i de recopilació d’informació associada a fets, presumptament irregulars, fraudulents o, directament, corruptes. Tots ells cabdals per a l’anàlisi operativa de les actuacions d’Antifrau. D’altra banda, s’ha aprofundit en tècniques d’esquematització, en les pautes d’actuació a l’entrevista.
A les jornades, impartides per professionals altament especialitzats del cos de Mossos d’Esquadra, també han tingut especial rellevància l’ús de les tecnologies de la informació i les comunicacions, la cerca, la gestió i la seguretat de la informació digital, la telefonia mòbil, les xarxes socials. El curs també ha servit per aprofundir amb experts en el marc legal regulador de les diligències d’investigació realitzades per Antifrau per garantir el bon fi d’aquestes i per consolidar i intensificar les accions de col·laboració mútua entre l’Oficina Antifrau de Catalunya amb Mossos d’Esquadra, el ministeri fiscal i l’autoritat judicial.
Al curs hi han assistit 23 persones, la majoria tècnics d’investigació de l’Oficina Antifrau de Catalunya. També hi han participat tècnics de l’Agència Valenciana Antifrau i de l’Oficina de prevenció i lluita contra la corrupció de les Illes Balears. Les jornades han tingut una durada de 36 hores en total. El curs ha celebrat les sessions el 28 de setembre, i els dies 4, 5, 13 i 14 d’octubre.
Resum de les jornades