Nous tallers sobre la incidència dels factors procedimentals i dels factors potenciadors i perpetuadors en el marc del Cicle de contractació pública d'Antifrau

El projecte Riscos per a la integritat en la contractació pública ha identificat els factors de risc més rellevants i els tallers tenen per objectiu debatre l'actual incidència d'aquests factors i compartir possibles mesures preventives

Els propers tallers, que es realitzaran la propera setmana de març, se centraran en la incidència dels factors procedimentals

Antifrau clourà el cicle de Contractació Pública amb uns tallers sobre els factors potenciadors i perpetuadors dels risc de corrupció en la contractació pública, que se celebraran durant el mes d'abril

Nous tallers sobre la incidència dels factors procedimentals

2 de març de 2020. Els propers tallers sobre la incidència dels factors procedimentals, que se celebraran els dies 11, 12 i 13 de març, i sobre la incidència dels factors potenciadors i perpetuadors, que se celebraran el mes d’abril, clouran el Cicle de contractació pública que organitza l’Oficina Antifrau de Catalunya. El cicle es va iniciar el mes de gener amb el taller dedicat a la incidència dels factors de risc personals, on van participar 31 persones, i va continuar el mes de febrer amb el taller sobre la incidència dels factors de risc organitzatius amb 26 participants.

Els tallers participatius ofereixen espais especialitzats per debatre sobre la incidència dels factors de risc identificats en els diversos tipus d’entitats públiques. En total, el cicle compta amb quatre debats plantejats en sessions per a tres col·lectius diferents: dos per a empleats i experts en poders adjudicadors de l'administració pública (Generalitat i ens locals) i un altre amb la resta d’ens del sector públic.

L’Oficina Antifrau de Catalunya organitza aquestes sessions de debat per incorporar, a la seva diagnosi sobre els riscos per a la integritat en la contractació, la visió dels servidors públics implicats en la compra pública i d’altres experts en aquest àmbit. Aquesta visió contribuirà a enriquir la formulació de propostes i recomanacions eficaces i factibles.

El projecte Riscos per a la integritat en la contractació pública, que està desenvolupant per la direcció de Prevenció d’Antifrau, analitza els principals riscos en l’àmbit de la contractació pública i identifica els factors de risc més rellevants, bé perquè creen oportunitats o incentius que incrementen la probabilitat d’aquests riscos, bé perquè contribueixen a potenciar-los o perpetuar-los dins les institucions públiques.

Els propers tallers participatius són els següents:

Tercer debat. Els factors procedimentals

Debat sobre els factors que generen incentius o oportunitats de risc durant el procés de treball d’un expedient concret.

Lectura prèvia al debat: Documents de treball núm. 7

Lloc: Sala d’actes de l’Oficina Antifrau

Horari: 9.00 a 13.00h

11 de març de 2020: adreçada a personal de l'administració de la Generalitat de Catalunya. (Inscripció gratuïta, places limitades)

12 de març de 2020: adreçada a personal de l'administració de l'àmbit local de Catalunya. Formulari d'inscripció (Inscripció gratuïta, places limitades)

13 de març de 2020: adreçada a personal d'altres ens del sector públic de Catalunya. Formulari d'inscripció (Inscripció gratuïta, places limitades)

Quart debat. Els factors potenciadors i perpetuadors

Debat sobre els factors que estan directament relacionats amb la percepció de manca de detecció i de sanció així com amb el procés de normalització de la corrupció, el frau i altres irregularitats.

Lectura prèvia al debat: Documents de treball núm. 8

Lloc: Sala d’actes de l’Oficina Antifrau

Horari: 9.00 a 12.30h

Pendent de confirmar dates d’abril: administració Generalitat de Catalunya

Pendent de confirmar dates d’abril: administracions ens locals de Catalunya

Pendent de confirmar dates d’abril: altres ens del sector públic de Catalunya

A dia d’avui ja s’han celebrat dos debats:

El primer debat es va centrar sobre els factors personals que impacten en els motors i les motivacions humanes per incórrer en actes irregulars, fraudulents o corruptes. El taller, les sessions del qual es van celebrar els dies 29, 30 i 31 de gener i on van assistir 31 persones, va tenir com a punt de partida del debat el Documents de treball núm. 5 que l’Oficina Antifrau ha publicat en el marc del projecte Riscos per a la integritat en la contractació pública.

El segon debat va girar al voltant dels factors relacionats amb el funcionament concret de cada organització que generen incentius o oportunitats per als riscos en tota la seva contractació. En aquest cas els 26 participants a les sessions del taller que van tenir lloc els dies 20 i 21 de febrer, van desenvolupar l’anàlisi previ recollit en el Documents de treball núm. 6.