Antifrau celebra una sessió en línia sobre “Alertes de salut pública”

Durant el seminari en línia, que s’ha celebrat aquesta tarda, la ponent ha presentat diversos casos de persones alertadores de lesions a la salut pública on la seva acció ha estat decisiva per perseguir i castigar els infractors o per adoptar mesures contingents per minimitzar el dany causat

Seminari en línia "Alertes de salut pública"

15 de juny de 2020. L'Oficina Antifrau de Catalunya ha organitzat aquesta tarda la sessió en línia “Alertes de salut pública”. La presentació del seminari ha anat a càrrec del director de l’Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, i la ponència ha estat a càrrec de la cap de Relacions Institucionals, Participació i Visibilitat, Lourdes Parramon. El director de Prevenció d’Antifrau, Òscar Roca, ha estat l'encarregat de moderar l'acte.

Gimeno, en la seva presentació, ha remarcat el paper de les persones alertadores i ha destacat que “fan un exercici d'ètica pública alertant d'actes de corrupció a les autoritats”. També ha manifestat que Antifrau vol que les lleis de transposició de la Directiva (UE) 2019/1937 del Parlament Europeu i del Consell, de 23 d’octubre, relativa a la protecció de les persones que informin sobre infraccions del Dret de la Unió, contemplin la protecció immediata de les persones alertadores. Gimeno ha finalitzat la seva intervenció defensant la creació d’una autoritat independent de protecció dels alertadors.

En aquesta sessió, la ponent, la cap de Relacions Institucionals, Participació i Visibilitat, Lourdes Parramon, ha presentat una selecció de casos de lesions a la salut pública, com a bé especialment preuat, en què l’acció d’una persona alertadora ha estat decisiva: per perseguir i castigar els infractors o per adoptar mesures contingents per minimitzar el dany o reduir-ne la propagació. I, en tot cas, per satisfer el legítim dret a saber de la ciutadania, indispensable per al control social del poder.

Un dels casos més representatius i actuals que ha explicat Parramon és el que fa referència a l’actual pandèmia de la COVID-19. La primera veu d’alarma sobre el focus infecciós i el risc per a la salut de la població va ser silenciada per les autoritats xineses. L’oftalmòleg Li Wenliang de l’Hospital Center de Wuhan, epicentre de la pandèmia, va identificar un focus d’una malaltia emparentada amb la síndrome respiratòria aguda (SARS). Lluny de promoure una investigació científica per corroborar o refutar els indicis, es va amonestar Wenliang per desordre públic i altres càrrecs relacionats.

En el webinar, també ha presentat altres casos com l’afer Tabacaleres, on gràcies a l’alertador Jeffrey Wigand, bioquímic a sou de l’empresa tabaquera Brown& Williamson, es va reconèixer la presència d’additius cancerígens al tabac, l’afer PG&E on Erin Brockovich, administrativa d’una companyia asseguradora, va identificar la presència de Crom en l’aigua corrent dels veïns de la fàbrica Pacific Gas and Electric de Hinkley (EUA), o l’afer Pròtesis mamàries on el Tribunal Suprem va absoldre un cirurgià plàstic que havia prestat serveis professionals per a Corporación Dermoestética, per haver denunciat que els implants mamaris no es corresponien amb les dades proporcionades a les clientes.

La ponent ha finalitzat la seva exposició remarcant alguns patrons identificats en els diversos casos exposats: desviament del focus d’atenció dels fets a la persona alertadora, asimetria entre denunciat i alertador i diversitat de represàlies.

Com a conclusió, Lourdes Parramon, ha manifestat la necessitat de transposar urgentment la Directiva relativa a la protecció de les persones que informin sobre infraccions del Dret de la Unió. I, ha afegit, que calen canvis culturals, com s’ha fet amb la transparència, i deixar de considerar els alertadors com herois perquè són persones normals que compleixen el seu deure

Per a una informació més exhaustiva sobre els casos tractats durant el webinar, podeu consultar el document Alertes de salut pública al web de l’Oficina Antifrau de Catalunya.

Presentació del webinar Alertes de salut pública [PPT]